Àrea d'usuari

Nous relats per noves polítiques: el principal repte per lluitar contra la pobresa infantil

Més temes

Dia Universal del Drets dels Infants:

LA FEDAIA DEMANA INCREMENTAR LA INVERSIÓ EN INFÀNCIA

El benestar dels infants segueix sense ser una prioritat per a la majoria dels ciutadans, segons un document presentat avui per la federació que posa l'accent en la importància de valorar la inversió en infància també amb criteris de rendibilitat

Invertir en polítiques que garanteixin el benestar de la infància a curt i llarg termini i que impedeixin la reproducció del cercle viciós de l'exclusió social ha de ser una prioritat de l'agenda pública no només per qüestions ètiques sinó perquè és un benefici per a la societat. És el que proposa la FEDAIA, la federació que agrupa a les entitats catalanes que treballen amb infants en situació de desemparament o risc d'exclusió social, en el Dia Universal dels Drets dels Infants.

Coincidint amb la celebració del 20 de novembre, la FEDAIA ha presentat un document de reflexió elaborat pel professor de Sociologia de la Universitat de Saragossa, Pau Marí-Klose, que posa l'accent en la necessitat de convertir la infància en una prioritat de les polítiques públiques.

El document, titulat “Nous relats per noves polítiques: el principal repte per lluitar contra la pobresa infantil”, posa de manifest com, malgrat les altes taxes de pobresa infantil que exhibeixen Catalunya i Espanya, aquest problema segueix sent invisible. La prova és que en cap enquesta apareix entre les principals preocupacions dels ciutadans a diferència del queocorre, per exemple, amb l'atur i els desnonaments que paradoxalment afecten amb més intensitat als infants.

El text analitza també com la falta de polítiques específiques que afavoreixin el benestar de la infància ha col·locat a Catalunya i Espanya a la cua de la Unió Europea en aquesta matèria i considera que això pot constituir un dels principals problemes de Catalunya a futur. A més examina dades que demostren que invertir en infància representa un estalvi important a la societat. En països com Estats Units, per exemple, el cost total de la pobresa infantil representa fins al 4% del Producte Interior Brut (PIB) del país. Aquesta xifra sorgeix principalment del cost provocat per la disminució de la productivitat per la falta de capital social i l'augment de despeses com la sanitària, ja que està demostrat que la població més desafavorida sofreix més problemes de salut i té menys mitjans per a afrontar-los.

“El nostre país ha de fer un esforç per desenvolupar polítiques de futur que posin a la infància en primer lloc de l'agenda política. No podem pensar només a curt termini. Invertir en infància no és una despesa, és un imperatiu ètic i la millor garantia que els sistemes de benestar europeus siguin sostenibles en les pròximes dècades”, diu el president de la FEDAIA, Jaume Clupés.

L'autor del document, Pau Marí-Klose planteja, per la seva banda, la necessitat de “construir un nou relat que presenti les polítiques en favor de la infància com una inversió social, emfatitzant els dividends que procura aquesta inversió. Si per a la gran majoria no és suficient l'argument de justícia i equitat, almenys han de prendre en consideració els costos que provoca a l'erari públic i a la societat”, assegura.

Amb aquests documents de reflexió, la FEDAIA vol intentar acostar la investigació acadèmica al debat polític i social entorn de la infància per a trobar solucions basades en models reeixits implementats en altres països però també en l'opinió dels experts.

Descarregar document