Àrea d'usuari

L'arquitectura de la participació infantil, construïda "amb i des dels infants". Tribuna FEDAIA amb Ana Novella

Més temes

El passat 16 de maig de 2014 va tenir lloc la segona edició del Tribuna FEDAIA, espai de reflexió on en aquesta ocasió els experts van poder compartir eines i metodologies en participació infantil. Durant la trobada, que es va produir al Centre Cívic de Can Deu (Barcelona), es van estudiar fórmules per permetre que la veu dels infants sigui escoltada i que s'implementin mecàniques de participació democràtica en els serveis d'atenció a la infància i l'adolescència en l'elaboració de polítiques públiques.

La presentació de l’acte va estar recolzada per Josep Oliva, Diputat Delegat de Benestar Social, Salut Pública i Consum de la Diputació de Barcelona. També va ser-hi present Marta Garcia, membre de la junta directiva de FEDAIA, que va destacar, entre d’altres aspectes, que "sense escoltar la veu dels infants i dels adolescents difícilment podrem avançar en el camí de la millora de l'exercici dels seus drets, ni podrem elaborar polítiques públiques eficients que millorin el seu benestar”. La FEDAIA està impulsant la participació infantil a través del projecte de participació "I tu, què opines?", desenvolupat per les entitats de la federació per tal de fer escoltar la veus dels infants i dels adolescents més vulnerables en relació a tot allò que els afecta.

A la trobada s’ha presentat l’article de reflexió “L’arquitectura de la participació infantil, construïda ‘amb i des dels infants’”, elaborada per Ana Novella, professora de la Facultat de Pedagogia de la Universitat de Barcelona i membre del grup de recerca en Educació Moral (GREM), Novella va recordar en la seva intervenció que la nova Llei dels drets i les oportunitats de la infància i l’adolescència, aprovada fa dos anys a Catalunya, atorga a la participació un lloc privilegiat.

"La participació infantil és l’art de projectar i construir la ciutadania dels infants. Hem de ser capaços d’incorporar als infants en les dinàmiques socials i polítiques afavorint la seva implicació en processos on puguin planificar i projectar els seus interessos, necessitats i aportacions”, va destacar Ana Novella.

Un altre moment destacat de la trobada va ser la realització del panell d’experiències en participació infantil, on tres entitats van exposar els seus casos d’èxit entorn aquesta temàtica. En Marc Grau, responsable de l’Espai Tecnològic Comunitari del Casal dels Infants va presentar l’experiència “Raval Kids”, al voltant de l’ús de les noves tecnologies. Joan Ronzano, educador social d’EDUVIC, va parlar sobre l’interessant “Programa de participació al CRAE Kairós”. Finalment, Santi Roura, director del CRAE de Salt de la Fundació Resilis, va explicar i il·lustrar gràficament el procés de participació que es porta a terme al CRAE de Salt a través del concurs fotogràfic que s’organitza anualment.