Àrea d'usuari

LA FEDAIA TREU ELS CENTRES OBERTS AL CARRER

Ciutat Vella, Nou Barris, Horta-Guinardó i Sant Andreu-Sant Martí a Barcelona, així com Sabadell, Sta. Coloma, Badalona, Lleida, Sant Adrià del Besòs, Granollers i Sant Boi de Llobregat, van ser els territoris on es va poder viure aquesta jornada

Més temes

El passat divendres 7 de juny, molts Centres Oberts de les entitats associades a FEDAIA van sortir al carrer amb els nens que atenen, en una jornada  de caire lúdic, que pretenia visualitzar la seva tasca així com reivindicar el seu paper integrador i de combat contra la pobresa i les desigualtats entre els infants més vulnerables .

Sota el lema “Centre obert: un camí d'oportunitats”, uns 2.000 infants atesos per uns 25 centres oberts, van realitzar les seves activitats al carrer. L’objectiu era donar a conèixer la tasca que desenvolupen diàriament amb els nens més vulnerables. La jornada va estar organitzada des de la Comissió de Centres Oberts de la FEDAIA, la Federació d'entitats catalanes que treballen amb infants desemparats o en risc d'exclusió social.

Classes de reforç escolar, pintura, berenars i jocs van omplir les places d'alguns dels barris més emblemàtics de Catalunya en una jornada festiva amb la qual la FEDAIA i centres oberts (CO) de tota Catalunya van voler sensibilitzar i reivindicar el paper que juguen en la integració i combat de la pobresa i l'exclusió social de la infància.

Els centres oberts són serveis diaris que funcionen fora de l'horari escolar per a incidir en els processos de socialització dels infants i adolescents, especialment d'aquells en situació de risc o pobresa. A través d'activitats d'oci i de reforç escolar, s'intenta combatre la desigualtat i, al mateix temps, donar suport a la tasca que fan les famílies, els col·legis i instituts i els serveis socials.

Són serveis que juguen un rol crucial en la prevenció i que en l'actual context de crisi, on la infància està travessant importants dificultats, adquireixen més rellevància per a lluitar contra les conseqüències de la pobresa i la falta d'oportunitats. Els centres oberts volen així amb aquesta jornada sensibilitzar a la societat i a les autoritats polítiques sobre la importància de reforçar i potenciar aquests serveis preventius i inclusius.

Les entitats de la FEDAIA han detectat en els últims tres anys una important deterioració de la situació de la infància catalana que a més de patir restriccions en qüestions de primera necessitat, com l'alimentació i el vestuari, tampoc no disposen d'oportunitats per a accedir a activitats de reforç educatiu, lúdiques i culturals que són indispensables per al seu desenvolupament i un estímul per a sortir endavant enmig de la dificultats que travessen les seves famílies.