Àrea d'usuari

Pacte per la Infància

Divendres passat el govern català, els grups parlamentaris i 70 entitats, agents socials i econòmics van signar el Pacte per la Infància. La Fedaia, que està entre els signants, va ser la primera a proposar el 2010 aquest pacte, que es va convertir en un dels tres compromisos que va assumir amb nosaltres el govern que va sortir de les urnes. Vam posar-lo sobre la taula perquè crèiem que la infància ha d'estar més enllà dels avatars polítics de torn.

Entenem ara aquesta signatura com un primer pas per blindar les polítiques d'infància i, en aquest sentit, és una bona notícia perquè s'ha fet realitat una cosa que havíem demanat reiteradament als nostres representants polítics. No podem, no obstant això, perdre de vista que aquest pacte no pot quedar en una declaració de bones intencions. Hem d'anar més enllà i avançar en la gran assignatura pendent del nostre país: la inversió en infància. El benestar dels infants més vulnerables i l'eficàcia de les polítiques públiques per lluitar contra la pobresa i l'exclusió social depenen de destinar més recursos a la infància. Necessitem almenys duplicar l'actual percentatge del PIB que es destina a polítiques d'infància i família, i col·locar-lo en la mitjana europea d'un 2%. Cal recordar que al nostre país aquest percentatge no ha superat mai l'1%, malgrat les altes xifres de pobresa infantil que hi ha hagut tant en temps de bonança com ara amb la crisi.

Garantir el benestar de la infància no ha estat mai un eix vertebrador de les polítiques públiques, que s'han caracteritzat per ser més aviat pal·liatives o reactives. Som conscients de la situació econòmica, i la infància no pot seguir sent la gran oblidada. Hem de redistribuir els recursos existents per evitar que siguin els nostres infants, el principal actiu de la nostra societat, els qui paguin les conseqüències de la crisi. Els nens han de ser la nostra prioritat. 

Jaume Clupés. President de FEDAIA

EL PUNT AVUI

Divendres, 26 de juliol del 2013