Àrea d'usuari

PSOE-PSC, PODEM, CDC I BNG-NÓS es comprometen a incrementar el PIB que es destina a infància i famílies

La federació lamenta que els problemes de la infància no siguin part del debat electoral 

PSOE-PSC, Podem, CDC, i BNG-Nós, mitjançant una carta enviada per Meritxell Batet, Pablo Iglesias, Francesc Homs i Carlos Callón respectivament, s'han compromès amb  la FEDAIA a incrementar el percentatge del PIB que Espanya destina a polítiques d'infància i família en la propera legislatura. 

Ho han fet en resposta a una carta amb demandes polítiques enviada fa uns dies per la FEDAIA en la qual es demana a les principals formacions que es presenten a les eleccions generals el seu compromís per augmentar la inversió que es destina a polítiques d'infància i família fins a aconseguir el 2,2% del Producte Interior Brut (PIB). Espanya destina actualment a aquest concepte un 1,4% del seu PIB, un percentatge que s'ha mantingut estable en aquests nivells en les últimes dècades i que es troba lluny del 2,2% del PIB que destinen com a mitjana els països membres de la Unió Europea (UE). 

La FEDAIA també reclama en la seva missiva la creació d'una prestació universal capaç de cobrir el 50% dels costos de la criança dels fills. En relació a aquesta proposta, les formacions que han contestat a la missiva s'han compromès a assumir en diferent mesura la creació de una prestació per a la infància encara que no en els mateixos termes que proposa la federació. 

El PSOE-PSC s'ha compromès a engegar un ingrés mínim vital per a les famílies amb infants a càrrec, condicionat a eradicar la pobresa severa i alta, la qual cosa significarà una inversió de 6.000 milions d'euros. Això representa incrementar el PIB destinat a infància i família des de l'1,4% actual al 2%.  Podem proposa, per la seva banda, una prestació per a tots els infants que es troben sota un llindar garantit i que integraria totes les prestacions socials. 

El Partit Popular (PP) també ha contestat a les demandes de FEDAIA, posant l'accent en les mesures que s'han posat en pràctica en els últims anys per millorar la situació de la infància més desfavorida. El PP es compromet a treballar en aquesta línia però sense assumir cap de les dues demandes concretes de FEDAIA. 

“Malgrat la bona resposta d'algunes de les formacions, constatem amb preocupació que els problemes de la infància segueixen sent invisibles. Malgrat que la taxa de pobresa infantil a Espanya és una de les més altes de la Unió Europea, aquesta qüestió encara no està entre les principals preocupacions d’aquesta campanya”, lamenta la presidenta de la FEDAIA, Conxi Martínez

Respecte a la prestació universal, la presidenta de la FEDAIA subratlla que les entitats són conscients que la situació econòmica probablement no permet implementar una ajuda així a curt termini. “Però és necessari que prevalgui una mirada de futur i es comenci a treballar en un canvi estructural pel que fa al benestar de la infància que inclogui una ajuda econòmica universal. Una prestació que ofereixi a les famílies la tranquil·litat de poder criar als seus fills independentment de la situació econòmica per la qual travessen”, assenyala. 

La FEDAIA creu que és important també posar en valor la feina que realitzen les entitats del Tercer Sector que gestionen serveis públics i que fan una aportació a l'economia social satisfent al mateix temps les necessitats de les persones més desprotegides.

La infancia en campaña. Manifest enviat als candidats polítics que es presenten a les eleccions al Congrés del 26 de juny de 2016.

Respostes enviades pels candidats:

Carta Sra. Meritxell Batet Lamaña, candidata del PSC

Carta Sr. Francesc Homs i Molist, candidat de CDC

Envia nou Comentari