Àrea d'usuari

Fòrum FEDAIA

Des de 1997, la FEDAIA ha celebrat any rere any un Fòrum amb la finalitat de fomentar i millorar el treball en xarxa, cercant un espai de trobada, d'intercanvi, de reflexió i diàleg entre els diferents professionals que treballen en entitats o serveis, tant de la iniciativa social com de l'administració pública, i que formen part del context delsinfants i joves que es troben en situació de risc social o desemparament. .

20è Fòrum FEDAIA: "Converses d'infància. El viatge de FEDAIA". 13 i 14 d'octubre 2016.

Els passats dies 13 i 14 d'octubre va tenir lloc una nova i especial edició del Fòrum FEDAIA: la 20ena! 

Programa en català / Programa en castellano

Mira totes les FOTOGRAFIES del 20è Fòrum FEDAIA

Ponència Sra. Lourdes Gaitán. Doctora en Sociologia i Diplomada en Treball Social. "20 ANYS D'ATENCIÓ A LA INFÀNCIA I L'ADOLESCÈNCIA EN RISC"

Ponència Sr. Joan Llosada-Gistau. Sociòleg. Coordinador de la Unitat d'Anàlisis de Dades de DGAIA. "EL BENESTAR SUBJECTIU DELS ADOLESCENTS TUTELATS A CATALUNYA"

Més informació a www.forumfedaia.org.

19è Fòrum FEDAIA: "Fent camí amb els infants". 14 i 15 d'octubre 2015.

Hi ha molts elements que influeixen i interfereixen en les relacions entre els fills/es i les persones que se'n fan càrrec, ja sigui el pare, la mare, l'àvia, els tutors, etc...com també en la manera d'educar-los i de satisfer les seves necessitats.

En el Fòrum que vam celebrar els dies 14 i 15 d'octubre al Caixaforum de Barcelona es va reflexionar sobre qüestions com: Quines són les necessitats dels infants i adolescents? Com es pot recolzar a una família perquè exerceixi una parentalitat sana? Quines dificultats afegides enfronta un infant que viu en una família vulnerable?

Podeu trobar tota la informació (programa, ponents al web www.forumfedaia.org.

programa (PDF) 

programa castellano (PDF)

Galeria fotogràfica

Ponències realitzades:

18è Fòrum FEDAIA: "Invertir en infància. 16 i 17 d'octubre 2014.

Promoure la filosofia i la pràctica de la inversió en la infància és un potencial de futur. Aquest any, en el marc del Fòrum FEDAIA, hem volgut posar de relleu que invertir en infància és la millor garanti per aconseguir una societat equitativa, cohesionada i competitiva.

No vam voler parlar però només de la inversió des d'un punt de vista exclusivament econòmic, sinó també social. Una inversió que abasti totes les dimensions de la vida dels infants, és indispensable reflexionar sobre l'educació, sobre els fonaments ètics de la pràctica professional, sobre la participació infantil i el poder d'aquesta práctica en qualsevol de les seves formes.

Sempre tenint present el punt de vista de l'infant, amb l'objectiu de fer pública la necessitat de reconèixer la infància com a col·lectiu social que forma part activa de la societat, i que com a ciutadans que són de ple dret, són agents de transformació social.

17è FÒRUM FEDAIA: "ELS DRETS DELS INFANTS. ELS REPTES ACTUALS EN L'ATENCIÓ A LA INFÀNCIA: EDUCACIÓ, PREVENCIÓ I PROTECCIÓ" 

L' any 2013 la FEDAIA va celebrar el 17è Fòrum FEDAIA, que va tenir lloc els dies 17 i 18 d'octubre al CaixaFòrum de Barcelona i que va portar per títol "Els drets dels infants. Els reptes actuals en l'atenció a la infància: educació, prevenció i protecció".

En els últims mesos s'ha parlat molt de les conseqüències que està tenint la crisi socioeconòmica en la situació dels infants, joves i famílies més vulnerables. Davant d'aquest nou paradigma, les desigualtats socials s'agreugen i cal preservar, més que mai, que els infants tinguin garantits els seus drets. Els professionals que atenem a aquests col·lectius veiem com les necessitats augmenten, els perfils canvien i hem de poder donar resposta als reptes que la realitat immediata ens planteja cada dia.

En el marc del 17è FÒRUM FEDAIA de nou van prendre protagonisme les qüestions relatives a l'educació, la prevenció i la protecció de la infància, adolescència i joventut més vulnerable de Catalunya. Es va fer un repàs de les prioritats i recomanacions que arriben des d'Europa. Es va analitzar com es situa Catalunya i quines són les actuacions concretes i directrius que s'estan desenvolupant en aquest marc concret. Ens vàrem endinsar en el debat entre experts i professionals entorn les claus d'èxit pel que fa a l'educació, la prevenció i la protecció a la infància.

La FEDAIA està convençuda que afermar i millorar l'actual sistema de protecció i de prevenció de la infància passa per una aposta decidida per l'educació en el sentit més ampli. Implica, d'una banda, engegar les eines necessàries però també destinar els recursos que permetin que el nostre país s'equipari a la mitjana de la Unió Europa (UE) en matèria d'inversió.

No obstant això, creiem que es tracta no només de destinar-hi més recursos sino de tenir clar quins han estat els errors, els encerts, les contradiccions i les bones pràctiques per a planificar amb encert com ha de fer-se aquesta inversió per a aconseguir els objectius desitjats i que els drets de tots els nostres infants i joves estiguin garantits més enllà de qualsevol paradigma socioeconòmic puntual.

Documentació

16è Fòrum FEDAIA: "Combatre la pobresa infantil és feina de tots". 18 i 19 d'octubre de 2012. 

Quin paper juguen les polítiques en la reducció de la pobresa infantil? Com repercuteix en la salut física i mental dels infants, adolescents i joves i les seves famílies viure sota el llindar de la pobresa? Com es relaciona el fracàs escolar i l'atur juvenil amb el cercle viciós de reproducció de la pobresa? Tots aquests temes es van tractar en el 16è Fòrum de la FEDAIA, celebrat els dies 18 i 19 d'octubre del 2012 al CaixaForum de Barcelona. 

Experts i professionals del sector van fer una anàlisi de la situació actual que permetís tenir un punt de partida i inflexió amb el que realitzar propostes viables per combatre el greu problema del país. I és que un 23.7% dels infants de Catalunya viu sota el llindar de la pobresa; 243.900 llars tenen a tots els seus membres a l'atur i des del 2007 s'ha duplicat el nombre de famílies que no poden pagar la hipoteca o el llogue o que no poden permetre's menjar carn o peix fresc almenys una vegada cada dos dies.

Durant els dos dies del Fòrum, els assistents van poder conèixer les darreres dades i estudis sobre la pobresa infantil i com aquesta afecta a les oportunitats dels infants, adolescents i joves. De la mà d'experts de reconegut prestigi es van debatre i proposar alternatives d'intervenció amb l'objectiu de permetre implicar a tots els agents en la lluita contra la pobresa infantil. 

Documentació

15è Fòrum FEDAIA: " Pobreses invisibles en la infància: un risc per a les seves oportunitats"

Arran de la celebració el 2010 de l'Any Europeu de Lluita Contra la Pobresa i l'Exclusió Social s'han impulsat moltes iniciatives per a combatre la pobresa que afecta a la infància, l'adolescència i la joventut i per a aconseguir el compromís dels representants polítics de la societat. El 15è Fòrum de la FEDAIA, celebrat el 27 i 28 d'octubre del 2011 al CaixaFòrum de Barcelona, va voler anar més enllà i aprofundir en les mancances que a nivell educatiu, social i familiar afecten als infants que es troben en situació de risc.

Gràcies als experts i professionals que van participar, tots els assistents van poder conèixer quines són les diferents necessitats que té la infància i l'adolescència en les diferents etapes de la seva vida. L'objectiu era reflexionar sobre quines conseqüències té en els infants el fet que aquestes necessitats no estiguin cobertes. A més, al llarg dels dos dies es van fer visibles les bones praxis de les entitats de la FEDAIA i es va conèixer de primera mà quina era l'experiència que es té de tot plegat a Suècia.

Documentació

14è Fòrum FEDAIA: La inclusió social dels infants, adolescents, joves i famílies: Clau de progrés


El Fòrum FEDAIA de l'any 2010 es va celebrar en el marc de l'any europeu de lluita contra la pobresa i l'exclusió social. Com en altres ocasions, el Fòrum va tenir lloc al CaixaFòrum de Barcelona durant els dies 221 i 22 d'octubre.

Alguns dels temes que es van abordar van ser l'anàlisi dels factors que influeixen en l'exclusió social dels infants i les seves famílies o la reflexió sobre l'ètica professional en el treball amb infants. També va haver-hi temps per debatre sobre quin hauria de ser el tractament de la informació que haurien de fer els mitjans de comunicació d'aquesta realitat, per evitar caure en el sensacionalisme i preservar la intimitat dels infants. Però més enllà de tots aquests temes, en el 14è Fòrum de la FEDAIA es va voler posar de manifest la rellevància de la llarga trajectòria de treball de les entitats que integren la Federació, fent un repàs pels canvis i millores experimentades i pels serveis i projectes que han contribuït a disminuir la pobresa. 

Documentació